fbpx

babygiftpink1200Het is onvermijdelijk, het knuffeldoekje (of zoals wij ze noemen: de tuttel) moet toch echt eens gewassen worden. Doe je dat in de wasmachine of met de hand? Belangrijkste is dat het knuffeldoekje schoon wordt en als het even kan, hygiënisch schoon en niet alleen een fris luchtje krijgt. Dan kun je ook nog niett alle knuffeldoekjes zomaar even wassen dus wat zijn je opties?

De grootste uitdaging is misschien nog wel het knuffeldoekje bij je kind weg zien te krijgen. Is er een reservetuttel? Dan wisselen we die om zodra het kan. Bij sommige kinderen kan dat het best als ze slapen. Bij iets oudere kinderen kun je ze erbij betrekken door tuttel samen in bad te doen. Is het etiket nog in tact? Volg dan sowieso de wasvoorschriften. Maar we vermoeden dat het etiketje allang onleesbaar is geworden, als het er sowieso nog aan zit. De handwas heeft altijd onze voorkeur want stel je voor dat er iets misgaat in de machine, die ramp is niet te overzien.

Aan de slag met tandenborstel en Biotex

Als de tuttel grote vlekken heeft, behandel die dan voor warm water en een beetje vlekoplosmiddel. Wij gebruiken het liefst Biotex. Biotex is een vlekverwijderaar zonder bleek en schadelijke reststoffen, veilig voor de stof en het tast de kleur en de vorm van de tuttel niet aan. Laat het even inwerken voordat je verder gaat. Met een oude, zachte tandenborstel kun je het middel goed inwrijven op de vlek zonder de tuttel te beschadigen. Was het daarna met de hand uit.

Toch liever de wasmachine?

Is je tuttel van minstens 75% katoen en zonder vulling? Dan kan het wel in de wasmachine. Stop het in een waszak die je ook voor panty’s of lingerie zou gebruiken en laat het meewassen met een fijne- of wolwas die niet te hoog centrifugeert. Zet de water temperatuur niet te hoog, liever niet boven dan 40 graden.

Oma weet raad

Is het knuffeldoekje heel vies, moeilijk te wassen vanwege het materiaal of wil je geen risico’s nemen maar moet hij echt goed schoon worden? Dan heb je wat meer tijd nodig en een truukje uit oma's tijd.

Vul een afsluitbare, ruime bak of emmer bijna tot aan de rand met warm water en een flinke scheut of schep Biotex. Leg de knuffel in het water en sluit het af. Laat het gerust een dagje staan en laat af en toe wat lucht onder de deksel ontsnappen door even een hoekje op te wippen. Zuchten noemde oma dat vroeger, hele vieze was stond vroeger p die manier rustig 24 uur te weken.

Drogen

Gebruik van een droger raden we af, laat het liever gewoon opdrogen. Als het niet buiten aan de lijn kan, dan kun je een kleine ventilator gericht op de knuffel ook in huis snel drogen Eventueel aanwezige plastic onderdelen (oogjes enzo) kunnen smelten in de droger. Wring de tuttel voorzichtig, zorg dat je de vorm behoudt.

infographic knuffelvies