Op het moment dat we dit schrijven klettert de regen tegen het raam aan en de wind komt uit het noordoosten, dus koud. Veel te koud voor een voorjaarsdag. We krijgen bijna zin in boerenkool en snert. De regenlaarzen staan bij de deur, de slippers zijn weer terug de gangkast in. Nederlands voorjaar op haar best! Gelukkig is daar nog de iPad en de televisie want wat kun je op zo’n dag doen met de kids?
We kijken even richting het land onze producten vandaan komen: Denemarken. Want daar zijn de winters langer dan in Nederland dus wat doen Deense kinderen in zo’n geval? Die gaan er op uit, wat voor weer het ook is. Want het beste van naar buitengaan is het weer thuiskomen waar het gezellig en warm is. Dus vandaag laten wij ons inspireren door Deense gezelligheid en gewoontes.
Gezelligheid is een werkwoord
Denen zijn kampioenen als het gaat om het creëren van gezelligheid. Hygge noemen ze dat. Hygge is het Deense woord voor gezelligheid. Maar in tegenstelling tot Nederland is hygge ook een werkwoord. Hygge staat voor knus, familie, samenzijn met eten en drinken. Kwaliteit-tijd kun je zeggen. Het is met elkaar wandelen en tegen de wind opboksen om vervolgens thuis in een huispak bij het houtvuur neer te ploffen met een hapje en een drankje en goede gesprekken. Maar ook samen broodjes bakken op zondagochtend of een vuurtje maken in de tuin. Daar komt geen iPad bij aan te pas. Hygge is genieten in alle eenvoud.
Warmte en knusheid is extra fijn als je net weer binnenkomt nadat je de elementen getrotseerd hebt. Dus laarzen aan, warm aankleden en naar buiten. Lekker in de plassen stampen en een wandelingetje tegen de wind in. Deense kinderen hebben hier speciale pakken voor die je over je gewone kleding aantrekt en die je beschermen tegen wind en regen. Een soort gewatteerde overalls die tegen een stootje kunnen en er vaak superleuk uitzien. Houd onze website in elk geval in de gaten want vanaf komend najaar zullen die ook bij Sazzles te krijgen zijn!
Brood bakken op z’n Deens
Intussen kijken wij nog steeds naar de regen die tegen de ramen slaat, dus laten we eens zo’n regenachtige dag als vandaag nemen en een beetje hygge toevoegen zoals Denen dat doen. We gaan snobrød maken! Snobrød is broodbakken aan een stok boven het vuur, maar voor wie geen vuurtje kan stoken vandaag hebben we een alternatief in de oven.
Snobrød is een relatief simpel brooddeeg en alle ingrediënten heb je bijna altijd wel in huis. Neem 750 gram bloem en/of meel, 40 gram boter, 1/2 liter melk, 30 gram gist, 1 eetlepel suiker, 3 eetlepels olijfolie en een halve theelepel zout. De verhouding bloem/meel kun je zelf bepalen. Je kunt alles met bloem doen maar je kunt ook 500 gram bloem mengen met 250 gram volkorenmeel om het deeg wat meer bite te geven. Jij beslist! Gooi alles in een kom en laat de kids maar lekker kneden. Als je een mooi stevig deeg hebt dat niet plakt, zet je het op een warme plek een half uurtje weg onder een vochtige doek.
Begin alvast samen een vuurtje te maken in de vuurkorf buiten of verwarm de oven voor op 200 graden. Zoek een paar lange, stevige takken bij elkaar. Bamboe stokken die je planten ondersteunen zijn hier perfect voor maar een tak die je goed schoonmaakt kan net zo goed. Nat hout is perfect om te zorgen dat je stok niet verbrandt. Na een half uurtje is je deeg gerezen en klaar voor gebruik. Verdeel het in ronde bolletjes die in je hand passen. Elk kind krijgt per keer een bolletje die ze vervolgens gaan uitrekken en om de stok heen draaien zodat ze straks een langgerekt en gedraaid broodje krijgen die gemakkelijk van de stok afglijdt.
Met elkaar warm aangekleed rond de vuurkorf bak je de broodjes bruin boven het vuur. Draai de stokken steeds rond zodat het deeg goed gaart en gelijkmatig bruin wordt. Het warme brood eet je direct op met boter, jam of (bruine) suiker.
Als je de broodjes in de oven gaat bakken, kun je de bolletjes uitrollen tot langgerekte broodjes die je in een half uurtje afbakt in de oven. Het voordeel van de oven is dat je de broodjes kunt vullen met alles wat je maar kunt bedenken. Zoals knakworstjes, kaas, zongedroogde tomaatjes en pesto. Restjes uit de koelkast zijn perfect om in je broodje te verwerken.
Als de broodjes goudbruin zijn en hol klinken als je er op klopt, zijn ze klaar om op te eten! Combineer vandaag een kleine wandeling met een vuurtje en broodbakken en je zult zien dat de kids en jijzelf een topdag hebben. Neem zelf een lekker wijntje en dan proosten wij op het voorjaar op z’n Deens: Skål!