Genieten van het eerste voorjaarszonnetje, na maanden met donker weer is het zo fijn om weer met blote armen naar buiten te gaan. Wist je dat 5 minuten in de zon met hoofd, schouders en hals je voldoende vitamine D oplevert voor een hele dag? Ook voor je kindje is het gezond om naar buiten te gaan want vitamine D is onder andere goed voor de botopbouw. Natuurlijk pas je wel goed op in de zon, want die voorjaarszon is sterk! De huid van een baby is extra kwetsbaar voor uv-straling en de babyhuid kan door zonlicht beschadigde huidcellen minder goed herstellen dan dat een volwassen huid dat kan.
Zon is gezond
Zonlicht is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam, ook in het lichaam van je kindje. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten, helpt bij sterke tanden en een goede spierfunctie en het verhoogd de weerstand. Wij kunnen onze dosis vitamine D uit zonlicht halen, voor kinderen is dat wat lastiger omdat de huid nog zo kwetsbaar is. Je kunt je kindje nou eenmaal niet onbeschermd naar buiten brengen bij de eerste zonnestralen en zelfs in de schaduw kan uv-straling de huid beschadigen. Veel voedingsfabrikanten voegen daarom ook vitamine D toe aan babyvoeding. Stel kinderen die jonger zijn dan een jaar niet bloot aan direct zonlicht maar houd ze in de schaduw.
De zon is op haar sterkst tussen 12:00-15:00 uur. Als je met je kindje naar buiten gaat, doe dat dan bij voorkeur voor niet in deze uren. Een zonnehoedje helpt goed om het hoofdje te beschermen.
Smeren, smeren, smeren
Het is een cliche maar smeren is het allerbelangrijkste. Minstens factor 30. Voor kinderen zijn er speciale zonnebrandcremes verkrijgbaar met uv-filters die de nog gevoelige huid extra beschermen. Zelfs als je je kindje in de schaduw houdt, smeer voordat je de deur uitgaat. De natuurlijke beschermlaag van de kinderhuid is dunner dan die van een volwassene. De uv-stralen dringen veel makkelijker door de huid heen. Een creme vanaf factor 30 beschermt de huid langer en beter. Hoe kies je een goede zonnebrandcreme? Check de verpakking op UV en UVB, voor kinderen moet de creme tegen beiden beschermen. De houdbaarheiddatum is ook erg belangrijk, te oude creme verliest zijn kracht en zal minder goed beschermen. Wees niet zuinig, smeer royaal en vergeet niet de oren. Dat klinkt raar, maar de rand van de oorschelp verbrandt heel gemakkelijk, ook in de schaduw.
Bedekken en schaduw maken
Donkere kleding houdt meer uv-straling tegen dan dunne, lichte kleding maar het is ook warmer. Je kunt al speciale uv-werende kleding voor baby’s krijgen, dat is een uitkomst. Die kleding beschermt met ongeveer factor 50 en houdt ca. 95% van de uv-straling tegen. Gebruik altijd een parasol als je naar buitengaat en een hoedje of pet. Zonnehoedjes zijn onmisbaar. Belangrijk is dat je ook de nek goed beschermt, sommige hoedjes hebben een flapje aan de achterkant om de nek in de schaduw te houden.
Toch teveel zon?
Kleine kinderen kunnen snel te warm worden. Als je kindje toch iets teveel zon heeft gehad, spoel hem of haar voorzichtig af met lauw water en smeer daarna goed in met een aftersun voor baby’s. Drinken is ook goed, de vochtbalans kan snel ontregeld worden door de zon dus laat je kindje goed drinken. Als de huid warm en rood is, dan moet je goed op gaan letten. Je kindje kan ziek worden van zonnebrand. Wordt het huilerig en rusteloos? Raadpleeg dan direct je huisarts.