Er zijn maar weinig mensen die zich nog iets van de eerste jaren van hun leven kunnen herinneren. Je kunt af en toe ervaren dat flarden van geuren of muziek je een gevoel geven dat het bekend is maar je weet niet waarvan. Dat zou iets uit de eerste jaren van je leven kunnen zijn. Is er uit jouw baby- en kindertijd veel bewaard gebleven? Je geboortekaartje, een eerste lok haar, een rapport, foto’s... Alles bij elkaar in een doos staat het op zolder en wordt pas weer opengemaakt bij een verhuizing of opruiming. Leuk om even weer te zien maar daarna voor lange tijd vergeten. Dat is ook logisch, want wat moet je er eigenlijk mee?
Je kunt die doos ook helemaal vergeten en voor jouw kind een paar mooie herinneringsobjecten maken die echt leuk zijn om te bewaren en die je niet in een doos meegegeven wordt zodra je kind zelfstandig wordt om vervolgens ook ergens op zolder te belanden. De meeste herinneringen worden pas echt waardevol voor je kind naarmate hij of zij ouder wordt, dus dit is een stukje geschiedenis maken met een lange termijn planning.
Datumkistje
Een sieraad in je babykamer is een datumkistje met een aantal voorwerpen die met de geboorte te maken hebben zoals de eerste foto, het geboortekaartje, misschien het bandje van het ziekenhuis, de krant van die dag of misschien een rammelaar of slofjes. Er zijn standaard kistjes voor te vinden die je kunt inrichten maar nog leuker is om het zelf te maken van bijvoorbeeld een vintage medicijnkastje. De buitenkant schilder je in een kleur die je mooi vindt en je kunt het met al het mogelijke versieren.
Wat je erin stopt, bepaal je zelf maar je zult zien dat het kastje nog lang in de slaapkamer van je kind blijft hangen en uiteindelijk een dierbaar bezit wordt. Als je kind al wat ouder is maar je alsnog zo’n kastje wilt maken, bij het Historisch Archief kun je kranten nabestellen uit het verleden.
Scrapbook
Ben je een beetje creatief, dan kun je de eerste jaren van je kind ook verwerken in een scrapbook, een plakboek dus. Elke pagina is een mijlpaal die je voorziet van een klein verhaaltje, een foto en andere zaken van dat moment. Dat kan een lintje zijn, een stukje cadeaupapier, een haarlokje, gedroogde bloemen... alles is decoratief om in te plakken. Je kunt zelfs online speciale scrapbookkits krijgen om lekker aan de gang te gaan. Zo’n boek is leuk om terug te kijken en van al die digitale foto’s kun je de mooiste laten printen en inplakken.
De onderwerpen bepaal je zelf; de eerste dag, de eerste woordjes, voor het eerst naar school, een vakantie... het hoeven geen mijlpalen te zijn, het gaat om het bewaren van mooie herinneringen. Het boek zelf zal een kunstwerk voor dierbare momenten zijn die altijd met plezier wordt doorgebladerd.
Het digitale tastbaar maken
Hoeveel foto’s heb je inmiddels gemaakt? Duizenden misschien wel. Die geef je natuurlijk wat minder makkelijk door dan een plakboek. Dan is een USB stick een uitkomst. Er zijn prachtige exemplaren verkrijgbaar in speciale geschenkdoosjes die je ook nog eens kunt laten bedrukken. Zorg voor eentje met voldoende geheugen en ga jaren foto’s selecteren. Liever nog, begin er meteen mee zodra je de eerste foto’s maakt. Natuurlijk zet je ze niet zomaar op een stickje maar je maakt mapjes aan met data en omschrijving en die vul je met de mooiste foto’s.
Daarnaast kun je ook nog uit elk mapje een foto kiezen en die verwerken in een mooie slideshow die je dan nog los toevoegt. Het scrapbook samen met de USB stick is dan echt een geweldige combinatie en een perfecte vervanging van die doos die anders op zolder komt te staan.
Whats app babyboek
Waarschijnlijk heb je je beste vriend(in) en ouders regelmatig geappt met de laatste nieuwtjes van je spruit. Die keer dat de pap er net zo hard uitvloog als dat jij het naar binnen probeerde te krijgen? Of die stralende lach? Die kleine vluchtige momenten die zomaar voorbij gaan staan nog in je Whats App geschiedenis. Het is nu mogelijk om je leukste chats in een boekje af te laten drukken bij Zapptales.
Je kunt het voor jezelf doen maar ook voor je kleinkind of petekind want van de berichten die jij zelf ontvangen hebt, kun je ook een boekje laten maken wat dan weer een geweldig cadeau is op een verjaardag.
Brieven aan je kind
Als je ouder wordt zul je je vast afvragen hoe jouw vader of moeder was toen ze jouw leeftijd hadden. Hoe voelde het moment toen ze wisten dat jij op komst was? En na je geboorte of je eerste dag naar de opvang? Veel van ons zijn met een Boek van Ikke onder de arm het huis uit gegaan maar wat had ik achteraf graag meer persoonlijke berichten willen lezen van mijn ouders. Zeker omdat ik zelf mijn moeder verloor toen ik 23 jaar jong was zouden zulke brieven heel dierbaar geweest zijn. Als er tijdens je ouderschap iets gebeurt wat je met je eigen ouders zou willen bespreken, bedenk dan dat zoiets voor jouw kind ook ooit heel waardevol is. Schrijf je kind een brief waarin je vertelt wat je bezighoudt of met goede raad. Stop de brief in een envelop en zet op de buitenkant het moment dat de brief gelezen mag worden. Verzamel alle brieven in een doosje en geef het doosje mee op het moment dat jij dat nodig vindt. Je kunt de brieven ook zelf bewaren en stuk voor stuk geven. Als dan veel later het moment komt dat jij er zelf niet meer bent, heb je een ongelofelijk waardevolle herinnering achtergelaten.
Ben je geïnspireerd en wil je aan de slag? Ga dan eens in je eigen herinneringen graven. Wat zijn dan jouw dierbaarste? Was het die keer dat je vader je hielp te fietsen zonder steunwieltjes, of was het een boswandeling? Zelf koekjes bakken? Je eerste ervaring in de sneeuw? Het hoeven niet alleen maar verjaardagen en eerste keren te zijn. Wees selectief in wat je vastlegt, daarmee bereik je het mooiste resultaat. Deel je ideeen vooral met ons, want wij vinden het geweldig om te lezen hoe jij je herinneringen vastlegt en je inspireert er weer anderen mee.