Samen kiekeboe spelen is spelletje waarmee je je baby enorm aan het lachen kunt maken. Kiekeboe spelen is ook nog eens heel erg nuttig om te doen, je stimuleert er de ontwikkeling van je baby mee en het versterkt jullie band. Kiekeboe bestaat al zolang als dat er mensen zijn. Het heet niet overal kiekeboe maar er zijn eigenlijk maar 2 andere ‘talen’: peekaboe en coucou. Daarom roepen sommige mensen ook wel koekkoek in plaats van kiekeboe, het is een variant op de Franse en Spaanse kiekeboe. Natuurlijk is het gewoon een spelletje, maar we gaan toch iets meer vertellen over het nut van kiekeboe spelen.
Wat ik niet zie, is er niet
Wat een baby leuk vindt aan kiekeboe is het onverwachte. Lachen om jouw kiekeboes zal je kindje vanaf een maand of zes gaan doen. Voor kinderen jonger dan een half jaar geldt meestal: wat je niet ziet, is er niet. Van veraf dichterbij komen is dan al een ‘kiekeboe’ op zich omdat een kind tot ca. een half jaar alleen dichtbij echt goed kan zien. Het verrassingseffect van kiekeboe spelen werkt dan nog niet echt en kan er zelfs voor zorgen dat je kindje een beetje schrikt. Als dat gebeurt, probeer dan niet door te zetten in de hoop dat je kindje het alsnog leuk gaat vinden. Stel het gewoon uit tot een maandje later.
Ik ben je kwijt!
Als je kindje een maand of zes is, maakt het een belangrijk sprongetje in zijn of haar ontwikkeling. Rond die leeftijd ontwikkelt een kind het vermogen om een persoon of object te onthouden, ook als ze het niet zien. Dat wordt objectpermanentie genoemd. Als je dus je handen voor je gezicht houdt, zal je kindje weten dat je er net nog was maar hij of zij ziet je niet meer. Open je dan je handen.... daar ben je weer!! Tijdens deze fase kan je kindje ook echt dingen ‘kwijtraken’. Het sprongetje dat ze op deze leeftijd maken gaat soms gepaard met veel huilen. Verlatingsangst is een groot woord, maar ze kunnen je ineens gaan missen als je niet meer bij ze bent. Kiekeboe spelen helpt hierbij. Zie je wel? Mama of papa komt altijd weer terug!
Samen kiekeboe spelen
Naarmate je kindje ouder wordt, zal het zelf het spelletje doorkrijgen en het initiatief nemen. Dan zal hij of zij zelf de handjes voor het gezicht doen om vervolgens kiekeboe te roepen. Hieraan zie je dat het gevoel voor humor zich begint te ontwikkelen bij je kindje. Zodra je kindje weer een beetje ouder wordt en beter zijn of haar omgeving kan onderscheiden, kun je het spelletje uitbreiden tot de hele kamer. Ga bijvoorbeeld om het hoekje van de deur staan en kom ineens tevoorschijn. Kiekeboe!
Speelgoed kan het spelletje leuker maken. Een knuffel kan ook heel goed kiekeboe spelen! Onze Gibbon is een meester in het spelen van kiekeboe, door de klitteband aan zijn voorpootjes kun je de handjes gewoon aan elkaar vastmaken boven het neusje. En als je uitgespeeld bent, hang je hem met zijn pootjes om de spijlen van de box of het bedje.